четвъртък, 8 ноември 2018 г.

Европейски ден за здравословно готвене и хранене


На 8 ноември отбелязваме Европейския ден за здравословно готвене и хранене. Консумацията на полезни храни намира все по-значимо място в живота на съвременния човек. Отбелязва се този ден от 2007 г. първоначално в 14 от страните членки на Европейския съюз по инициатива на Европейската асоциация на професионалните готвачи и организацията "Евро-ток" с подкрепата на Европейската комисия от 30 октомври 2007 г., за да се демонстрира на децата в Европа важността на балансираното хранене.


Във връзка с това младши посланиците в Спортно училище - град Велико Търново проведоха в 5 и 6 клас обучителен урок с викторина и анкета за вредата от енергийните напитки.


За младите спортисти е недопустимо да се употребяват. Консумацията на твърде много енергийни напитки – като Red Bull, Monster, Amp или Burn се оказва, че може да е опасно за здравето, особено за сърцето.

Ново проучване, публикувано през 2016 година в Journal of Addiction Medicine, доказва, че консумацията на енергийни напитки, може да бъде опасна за здравето на сърдечносъдовата система.
Новите наблюдения доказват връзка между високо кофеиновите напитки и нежеланите сърдечносъдови събития“, казват учените.
Бяха сформирани 2 обучителни екипа. Дияна Консулова и Ивелин Иванов за учениците от 6 клас и Карина Генкова и Никола Гавраилов - за учениците от 5 клас.

В началото бе проведена анкета с учениците дали ползват такива напитки. После младши посланиците изнесоха 2 беседи за енергийните напитки и вредата от тях. Малките ученици бяха  разделени на 2 отбора и участваха във викторина със здравни листовки и флаери, осигурени от РЗИ – В. Търново.
Накрая всички разбраха - Трябва да сме предпазливи по отношение на кофеина и таурина: това е пристрастяване, като в крайна сметка изтощава нервната система. Страничните ефекти от употребата на енергийни напитки са опасни за децата и възрастните: те причиняват възбуда, тревожност, депресия, тахикардия.



После всички опитаха домашно приготвените курабийки на старши посланик Валя Маркова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравей, Евроскола

Старши посланици Мирослава Петърчева и Христиан Русев от Спортно училище “Георги Живков”, Велико Търново пожелават на всички весела ваканция...