вторник, 16 април 2019 г.

140 години Търновска конституция

На 16 април 1879 г. представителите на българския народ, събрани в старата българска столица, приемат Търновската конституция. Тя е първият български основен закон – възродил България за нов политически живот, проправил пътя й към модерната европейска държавност. 





Търновската конституция е една от най-демократичните за времето си. Тя е вдъхновяващ израз на идеите на модерната епоха, на патоса и идеалите на Европа и Просвещението.





Основни начала

Първата българска конституция установява демократичните начала на обществено-политическия живот, устояли на всички изпитания на времето и еднакво валидни и необходими днес:






  • народно представителство при всеобщо избирателно право;
  • политически плурализъм и свобода на сдружаването;
  • разделение на властите;
  • парламентарен контрол и министерска отговорност;
  • децентрализация в общинското управление;
  • свобода на печата, мисълта и словото.





Младши посланиците се включиха в тържествата в старата столица за отбелязване на 140 годишнината на конституцията. Те посетиха изложбата „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.





После с интерес изгледаха тържествена церемония–спектакъл „Искри“, в изпълнение на Националната гвардейска част и със съдействието на Министерството на отбраната в центъра на града, а вечерта наблюдаваха аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина“, който бе съпроводен с празнични илюминации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравей, Евроскола

Старши посланици Мирослава Петърчева и Христиан Русев от Спортно училище “Георги Живков”, Велико Търново пожелават на всички весела ваканция...