петък, 7 май 2021 г.

9 май - Ден на Европа

В навечерието на 9 май младшите и старшите посланици в Спортно училище "Георги Живков" - Велико Търново - отбелязаха празника на Европа с гостуване на Общинско радио Велико Търново. Старши посланици Мирослава Петърчева и Христиан Русев дадоха интервю пред журналистката Галя Бояджиева за Програмата за училища посланици на ЕП, за дейностите, които се предлагат и очакваните резултати. Обстойно бе представено участието на училището до момента. 


Ема и Цвети - младши посланици в Програмата запознаха слушателите на Търновското радио с 9 май - защо точно на тази дата се отбелязва Деня на Европа. През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз, на свое заседание в Милано, решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. Денят на Европа е повод за празнични изяви в много европейски държави. 

Това е още един начин хората от различни нации да се чувстват обединени европейци. Тази дата става символ на Обединена Европа наред със синьото знаме със златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен по текст на Фридрих Шилер и единната валута (еврото). В България е обявен с Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. за отбелязване на 9 май - Деня на Европа. По този начин се обединяват в сърцата на хората два знаменателни момента от историята на континента - победата над фашизма, родена в обединени усилия и дълбоко изстрадана и стремежа за просперитет и мир.

Също така бяха представени основните принципи на ЕС, акцентът беше върху правата и задълженията на страните в ЕС.Заради Ковид-19 интервюто се осъществи на запис в Спортното училище.

Изказваме благодарност за професионализма на г-жа Бояджиева.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравей, Евроскола

Старши посланици Мирослава Петърчева и Христиан Русев от Спортно училище “Георги Живков”, Велико Търново пожелават на всички весела ваканция...