четвъртък, 22 април 2021 г.

Месец на кариерното ориентиране " Мисля за моето бъдеще"

Младши посланиците от Спортно училище "Георги Живков" се включиха в Месеца на кариерното ориентиране " Мисля за моето бъдеще", организиран от от РУО в града като проведоха интервюта със свои треньори.

.„Интервю с професионалисти“ е инициатива, насочена към учениците от прогимназиален етап с цел мотивиране към избраната от тях професия. Младши посланиците  предварително събраха информация за своя събеседник, съставиха самостоятелно подходящи въпроси, за да дообогатят своите знания за професията.

Те избраха Лако Лаков, дългогодишен треньор по борба и Ивайло Стоименов - млад треньор по баскетбол.

В интервютата треньорите разказаха са сложността на професията треньор и предизвикателствата в нея. Учениците в нашето училище завършват с квалификация "помощник-треньор" по вид спорт. Те имат възможности за работа във всички спортни организации - спортни клубове, спортни федерации и национални спортни организации, както и в професионални спортни клубове. Помощник-треньорът трябва да притежава организационни умения за работа. Може да работи в учебно-тренировъчни кабинети и спортни зали на обучаващата институция, в закрита и открита материална спортна база - стадиони, открити спортни площадки, басейни, лекоатлетически писти на други спортни организации и фирми, където обучаваните ще провеждат предвидената спортнопедагогическа практика в зависимост от изискванията на вида спорт.



Ивайло Стоименов споделя:

Има ли талантливи състезатели от Спортно училище „Георги Живков“, Велико Търново?

         Всеки човек е уникален. По същата логика и всеки спортист, респективно баскетболист, е уникален. Има състезатели, чиито имена не искам да споменавам в момента, но трябва още време да разберем. Например, Елисей Карлев от 10 б клас, се отличава с изключително трудолюбие.  Тук искам да отбележа, че ръстът е един жесток съдник за бъдещето на един състезател. И колкото и да се правят предвиждания за един млад състезател какъв ръст ще достигне, когато е малък, времето показва най-много. На тоя ръст конкуренцията е много голяма в баскетбола от американски баскетболисти, които заливат пазара. Трябва да бъдеш атлет, близък до нивото на световноизвестните атлети, освен баскетболните умения, за да си конкурентноспособен на тоя пазар.

От интервюта с Лако Лаков:

Какво е борбата за Вас?

За мене борбата е всичко. Ако не беше борбата, аз нямаше да съм това, което съм. От 1974 година, от основаването на Спортно училище, аз съм треньор. Борбата не е само автентичен спорт, тя е съвършен спорт, политика, изкуство, живот. От 1974 година са минали много деца, които съм обучавал. Не съм имал за цел да ги направя непременно световни шампиони, а да станат здрави, добри граждани, хармонично развити и съвършени хора. Занимавал съм се преди всичко с деца от детско-юношеския спорт, V-XII клас. Пращал съм много деца на европейски и световни първенства. Радослав Великов е световен шампион, 2 пъти вицесветовен шампион, 2 пъти вицеевропейски шампион, трето място на Олимпийските игри, носител на пояса „Дан Колов“. Михаил Ганев – двукратен световен шампион, двукратен носител на пояса „Дан Колов“. Преди тях съм изпращал Ивайло Стоянов на европейско първенство – стана четвърти, Кирил Пеев, който загуби с 1 точка от американеца на Световното първенство в Истанбул и стана четвърти. Имал съм изключителни борци, които контузията извади от строя – Димитър Чолаков и Петър Казанджиев. Димитър Георгиев Рачев е три пъти шампион на България.

Понякога спортистите нямат шанс и късмет. Трябва да се подхожда много сериозно. Борецът е по-силен от камък и по-слаб от яйце. Ако бъдеш редовен и тренираш с разум, ще бъдеш здрав. Ако една седмица тренираш, две не тренираш, тогава стават контузии. Трябва да се използва силата на капката.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравей, Евроскола

Старши посланици Мирослава Петърчева и Христиан Русев от Спортно училище “Георги Живков”, Велико Търново пожелават на всички весела ваканция...