понеделник, 5 октомври 2020 г.

117 годишнината от рождението на Джон Атанасов

На 5 октомври се проведе онлайн викторина между Основно училище "Свети свети Кирил и Методий" - град Мездра и Спортно училище "Георги Живков" - град Велико Търново, посветена на 117  годишнината от рождението на Джон Атанасов!

Джон Вìнсънт Атанасов (на английски: John Vincent Atanasoff)  e  роден на 4 октомври 1903 година. в Хамилтън САЩ и е американски физик, математика и електроинженер, изобретател на един от първите електронни цифрови компютри и първия електронен цифров двоен компютър, който е изграден от множество изчислителни модули и работи с номера на кодиране в двоен и осмичен код.



Истинското признание за Джон Атанасов от страна на официалната Америка идва след удостояването му от президента Джордж Буш-баща с национален медал за технология на специална церемония в Белия дом на 13 ноември 1990 г. В своето слово при връчването на медала от президента е изтъкната българската връзка: "Джон Атанасов винаги е подчертавал българския си произход. Той се гордее с него и е образец за всеки."

Класиране:

1 място - Кристиян Боянов - Спортно училище "Георги Живков" и Иван Веселнов - ОУ"Св. св. Кирил и Методий" - Мездра

2 място - Теодор Райков - Спортно училище "Георги Живков" и Александър Николов -  ОУ"Св. св. Кирил и Методий" - Мездра

3 място - Божидар Петров - Спортно училище "Георги Живков" и Михаел Цанев и Лора Петранова -  ОУ"Св. св. Кирил и Методий" - Мездра


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравей, Евроскола

Старши посланици Мирослава Петърчева и Христиан Русев от Спортно училище “Георги Живков”, Велико Търново пожелават на всички весела ваканция...