вторник, 26 февруари 2019 г.

Младите хора, трафикът на хора и кибертормозът в училище

В навечерието на Международния ден за борба с училищния тормоз, който се провежда всяка последна сряда на месец февруари - тази година е на 27 февруари, младши посланиците и членове на УС от Спортно училище - Велико Търново участваха в еднодневно обучение в Младежкия дом, чиято тема бе трафикът на хора, ролята на интернет за този трафик и засилващата се роля на кибертормоза в училище.



Лектор  на проявата бе г-жа Ваня Ананиева - секретар на МКТБХ във Велико Търново, като в обучението се включи и г-жа Христина Станчева - секретар на МКБППМН във Велико Търново.

Обучението беше разделено на два модула - в първия модул бе обсъден трафикът на хора като форма на съвременното робство, видовете трафик, причините, механизмите за въвличане и контрол на жертвите, рискови и уязвими групи, начини за предпазване контакти при нужда.



След презентацията учениците коментираха филми по темата. А по-късно се проведе ролева игра във връзка с разпознаване на рискова ситуация. 

С учениците беше обсъдена превенцията срещу  осъществяването на трафика и г-жа Ваня Стефанова от Бюро по труда - В. Търново представи възможностите за работа на младите хора над 16 години, за да не попадат в схемата фирми и хора, които осъществяват трафик на хора.



Във втората част на обучението бяха разгледани рисковете в интернет пространството като механизъм за въвличане в трафик на хора, както и особено внимание беше отделено на кибертормоза, който взема все повече място в училищната среда.

Младши посланиците и техните съучаници също участваха във ролева игра, с която определиха какво постват най-често учениците в интернет, за да станат популярни. Интересно бе обяснено какви са формите за предотвратяване на кибертормоза и при кибертормоз на кого трябва да сигнализират потърпевшите,  за да може да се вземат спешни мерки.

Детайлно беше разгледана темата за разпознаване на рисковите ситуации в Интернет и най-вече беше отделено внимание на превенцията на кибертормоза в училище, като беше поставен интересен казус, при който учениците бяха разделени на екипи, за да изготвят специална кампания за предотвратяване на кибертормоза и насилието при трафик на хора.

Накрая всички участващи в обучението присъдиха на г-жа В.Ананиева "Грамота за най-завладяващ лектор" и й подариха календар от коледната благотворителна кампания за Приюта за безстопанствени кучета в града.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Здравей, Евроскола

Старши посланици Мирослава Петърчева и Христиан Русев от Спортно училище “Георги Живков”, Велико Търново пожелават на всички весела ваканция...